Naar Italië.
Kun je je iets heerlijkers voorstellen? Nee, natuurlijk. Maar waarom gaan zoveel mensen altijd naar dezelfde plaatsen? Natuurlijk is Toscane prachtig en is Rome adembenemend. Maar Italië heeft nog zoveel meer te bieden. Daar wil ik u, met deze website, graag op wijzen. Op de minder bekende plekken in Italië, waar je als Italië-liefhebber beslist geweest moet zijn. En wie ben ik?
Ik ben Ineke Spoorenberg, afgestudeerd in Italiaans en jarenlang redacteur bij het NOS-journaal (specialisatie Italië).
Ik toer mijn hele leven al in een oud autootje rond in Italië en heb op mijn reizen veel van het land gezien. Een paar jaar geleden heb ik de afstand Bussum-Rome zelfs te voet afgelegd. Dan krijg je Italië weer van een heel andere kant te zien. Ik zou zeggen: houd deze website in de gaten, raadpleeg hem als u binnenkort naar het zuiden afzakt. MISSCHIEN BRENG IK U OP EEN IDEE.
Iedere maandag een nieuw verhaal!



T R E N T O
voorjaar 2013
Trento ligt precies tussen de Brennerpas en Verona. Hoewel helemaal Italiaans, is de Oostenrijkse invloedsfeer hier al duidelijk merkbaar. Je ziet het hier en daar aan de bouwstijl, je merkt het aan het eten (speck!) en je hoort het aan het dialect.
Vandaag is het feest in Trento. Voor het stadhuis staat de harmonie en een regiment van de Alpenjagers opgesteld. De mannen dragen een bruine broek en hemd, en een Tiroler hoedje met een veer erop.
Als ze bevelen uitvoeren en ze bijvoorbeeld gelijktijdig hun geweer presenteren, ziet het er een beetje komisch uit. “Mijn man zat ook ooit bij de Alpenjagers” zegt een oude mevrouw, die naast me staat te kijken. “Is uw man er niet meer?” vraag ik.
“Nee” zegt ze “Hij is zes jaar geleden overleden.” “De mijne vijf jaar geleden” zeg ik.

Apfelstrudel
Dat schept blijkbaar een band want ze biedt me een kop koffie aan. “Heeft u onze apfelstrudel al ‘ns geproefd?” vraagt ze. Nee, maar dat wil ik natuurlijk wel graag. En even later zit ik aan de lekkerste apfelstrudel die ik ooit heb gegeten, warm geserveerd, met een krokant korstje.
“Voelt u zich nou echt Italiaans” vraag ik “Of ook een beetje Oostenrijks?” Nee, ze voelt zich 100 procent Italiaans zegt ze. Ze vertelt dat de afscheidingsbeweging die ooit in 1905 als Tiroler Volksbund werd opgericht, verder naar het noorden actief is, maar dat Trento toch echt Italiaans is.

Romeinse stad
Dat veel Italiaanse steden Romeinse wortels hebben, is bekend, maar dat je onder de nieuwe stad een wandeling kunt maken in de oude Romeinse stad, dat komt haast nergens voor. Maar in Trento kan het.
Je komt oude woonhuizen met mozaîeken tegen, een wijnbar, stukken van de oude muur, een toegangspoort van de stad, delen van de oude wegen, kortom allerlei aspecten van het Romeinse leven van 2000 jaar geleden.
Tridentum is de naam die de Romeinen aan het ‘castrum’ , (fort) geven, dat ze de eerste eeuw voor Christus tussen de Alpen en Verona bouwen. Tridentum betekent ‘drie tanden’ en verwijst naar drie bergen achter Trento. Onder keizer Augustus wordt Trento uitgebouwd tot een echte stad.
Vervolgens ontwikkelt de plaats zich via de Middeleeuwen en de Renaissance tot de stijlvolle stad die het nu is. Eeuwenlang is het een vorstenbisdom, bisschoppen uit adellijke families besturen de stad.
Wil je de archeologische wandeling gaan doen, dan zijn er drie plaatsen waar je kunt instappen:
de Piazza Cesare Battisti, de Piazza Lodron 31 en het atrio van het museo Diocesano Tridentino aan de Piazza Duomo.

Concilie van Trento
Internationaal bekend raakt Trento pas als hier van 1545 tot 1563 het gelijknamige concilie wordt gehouden. Leiders van de katholieke kerk vergaderen jaren over de misstanden in de kerk, die onder meer tot de reformatie van Luther en Calvijn hadden geleid. Tegelijkertijd wordt er een politieke lijn uitgezet die de contrareformatie in gang moet zetten.

Abdij van San Lorenzo
Trento heeft enkele aardige kerken. De Dom is van Lombardisch-Romaanse oorsprong en heeft Gotische invloeden. Heel bijzonder is de abdij van San Lorenzo aan de Via Andrea Pozzo. De eerste documentatie over dit complex dateert van het jaar 1000. De kerk en het klooster hebben zwaar te lijden gehad, maar zijn in oorspronkelijke stijl gerestaureerd, kaal, maar prachtig in hun eenvoud.

Castello del Buonconsiglio
Een grote indrukwekkende burcht troont boven het centrum van Trento. Aanvankelijk werd in het Castello del Buonconsiglio in de eerste helft van de 13e eeuw een keizerlijk garnizoen ondergebracht. Later zetelen hier de machthebbers van de stad. Grote schilders uit de Renaissance hebben het paleis gedecoreerd.
Alleen al de aquarel die Albrecht Dürer hier aanbracht, maakt dat je het niet kan missen.

Renzo Piano
Trento is ook gewoon een leuke moderne stad. Hoewel het meer dan 100.000 inwoners telt, merk je daar niets van. Het centrum is knus en overzichtelijk.
Er is een ruim winkelaanbod en er zijn veel oude paleizen die er stuk voor stuk zeer verzorgd uitzien.
Dat Trento volop met zijn tijd meegaat, blijkt wel uit de musea die hier de afgelopen jaren zijn geopend.
Zo ontwierp architect Renzo Piano een museum voor (natuur)wetenschappen, een spectaculair gebouw aan de rand van de stad tussen de bebouwing en de Alpen. Ook het museum over de geschiedenis van de stad, is in een ongewone ruimte ondergebracht, namelijk in twee niet meer in gebruik zijnde tunnelbuizen.

Evenementen
Evenementen zijn hier het hele jaar door. Zowel traditionele zoals de feestweek ter ere van de patroonheilige van de stad San Vigilio van 21 tot 26 juni en het palio van 7 tot 9 september. Maar ook is er een filmfestival ieder jaar in april/mei, een gourmetweek in september en de volksloop in oktober.


Image 1Trento