Naar Italië.
Kun je je iets heerlijkers voorstellen? Nee, natuurlijk. Maar waarom gaan zoveel mensen altijd naar dezelfde plaatsen? Natuurlijk is Toscane prachtig en is Rome adembenemend. Maar Italië heeft nog zoveel meer te bieden. Daar wil ik u, met deze website, graag op wijzen. Op de minder bekende plekken in Italië, waar je als Italië-liefhebber beslist geweest moet zijn. En wie ben ik?
Ik ben Ineke Spoorenberg, afgestudeerd in Italiaans en jarenlang redacteur bij het NOS-journaal (specialisatie Italië).
Ik toer mijn hele leven al in een oud autootje rond in Italië en heb op mijn reizen veel van het land gezien. Een paar jaar geleden heb ik de afstand Bussum-Rome zelfs te voet afgelegd. Dan krijg je Italië weer van een heel andere kant te zien. Ik zou zeggen: houd deze website in de gaten, raadpleeg hem als u binnenkort naar het zuiden afzakt. MISSCHIEN BRENG IK U OP EEN IDEE.
Iedere maandag een nieuw verhaal!N O L I
voorjaar 2013
Ik ben gek op de Bloemenrivièra. Al een paar keer heb ik het hele stuk van Ventimiglia tot Genua gereden. Honderdtachtig kilometer over de Via Aurelia van stadje naar stadje. De pasteltinten van de huizen, de subtropische bloemenpracht, de zon die in de blauwe zee twinkelt….als je daar nog geen vakantiegevoel van krijgt! Mooie plaatsjes waar je doorheen komt, zijn Varigotti, Cervo, Laigueglia, Finale Ligure, Albenga, Spotorno en …Noli. En daar zit ik nu. Anderhalf jaar geleden kwam ik hier bij toeval terecht en ik was op slag gecharmeerd.

Intiem
Het is intiem, het heeft een pittoresk middeleeuws centrum met leuke terrassen en restaurantjes. En overal zie je de getuigen van een rijke historie, zoals de loggia, de middeleeuwse torens, de stadspoorten en de arcades. Ik wandel het gemeentehuis binnen en vraag of iemand mij iets over Noli kan vertellen. De verantwoordelijk man, Danilo Bruno, is heel bereidwillig. Zeker als hij hoort dat ik een Nederlandse ben, want zijn dochter studeert Duits en Nederlands. En hij vindt Amsterdam het einde.

Romaanse kerk
Hij vertelt dat het huidige dorp zich rondom het jaar duizend rondom de kerk van San Paragorio heeft ontwikkeld. De San Paragorio is een Romaanse kerk uit de 11e eeuw. Eeuwenlang trok de kerk veel pelgrims vanwege het kruis binnen met het ‘volto santo’ (heilige gelaat).

Onafhankelijk
Staat de kerk links van het huidige centrum, helemaal rechtsboven op de Monte Ursino staan de resten van een oud kasteel dat ook van de 11e eeuw dateert. Bijzonder is, vertelt Danilo Bruno, dat Noli van 1192 tot 1797 een onafhankelijk stadstaatje was. In 1797 viel Napoleon met zijn troepen binnen en was de belangrijke handelsrol die het stadje tot dusver vervulde uitgespeeld en werd het een simpel vissersdorp. Maar daarvoor vertrokken er veel schepen met goederen en handelsmissies, ook voor de republiek Genua, uit Noli.

Columbus
Een beroemde handelsmissie was die van Christoffel Columbus die hier op 31 mei 1476 met vijf schepen uitvoer op weg naar Nederland. Voor de Portugese kust werd de vloot aangevallen door piraten en zonk. Columbus wist uit te wijken naar Portugal en kwam later in Spanje terecht, waar hij de regering won voor zijn plan de Atlantische Oceaan over te steken. En zo kwam hij dus in Amerika.

Toerisme
Noli moet het nu in belangrijke mate van het toerisme hebben en Bruno somt op waar de gemeente allemaal mee bezig is. Komende zomer is er een cultureel festival 17 juni tot 24 juni met film, muziek en geschiedeniselementen. Er zijn ook diverse fiets- en wandelroutes uitgezet. Eén van de wandelroutes loopt langs kleine oude kerkjes in het achterland. Eén van de wandelroutes is een oud Romeins pad. De tweede zondag van juli is het feest van de patroonheilige San Eurgenio. De avond erna is er een feërieke botenprocessie.

Campings
Wie wil kamperen in Noli, heeft de keuze uit drie campings die 200 meter boven het plaatsje liggen in het groen. De zone heet ‘Mànie’ en het gaat om de campings ‘La Foresta’, ‘San Martino’ en ‘Terre Rosse’. De weg naar de camping ligt rechts van het centrum en gaat onder een oude stadspoort door. Hier kun je de stadsmuur zien waarvan een deel nog in tact is.

Uitzicht
Eten in een restaurant met een schitterend uitzicht kun je in het oude bisschoppelijke paleis. Daar is een restaurant met een terras dat uitkijkt over de hele baai. Je kunt erheen lopen maar er is ook een lift op de boulevard, wellicht is dat meer iets voor de terugweg, na het eten.

Trattoria Pino
Trattoria Pino in Via Sartorio in Noli (er zijn hier nl. 2 trattoria Pino, maar deze is de enige die zich in een steeg bevindt. Je kunt hier geweldig vis eten. Een echte aanbeveling!!
Image 1Noli