Naar Italië.
Kun je je iets heerlijkers voorstellen? Nee, natuurlijk. Maar waarom gaan zoveel mensen altijd naar dezelfde plaatsen? Natuurlijk is Toscane prachtig en is Rome adembenemend. Maar Italië heeft nog zoveel meer te bieden. Daar wil ik u, met deze website, graag op wijzen. Op de minder bekende plekken in Italië, waar je als Italië-liefhebber beslist geweest moet zijn. En wie ben ik?
Ik ben Ineke Spoorenberg, afgestudeerd in Italiaans en jarenlang redacteur bij het NOS-journaal (specialisatie Italië).
Ik toer mijn hele leven al in een oud autootje rond in Italië en heb op mijn reizen veel van het land gezien. Een paar jaar geleden heb ik de afstand Bussum-Rome zelfs te voet afgelegd. Dan krijg je Italië weer van een heel andere kant te zien. Ik zou zeggen: houd deze website in de gaten, raadpleeg hem als u binnenkort naar het zuiden afzakt. MISSCHIEN BRENG IK U OP EEN IDEE.
Iedere maandag een nieuw verhaal!M A R O S T I C A
voorjaar 2013
Wie in Italië Marostica zegt, denkt meteen aan schaken. Marostica is de schaakstad van Italië. In het plaveisel van de piazza is zelfs een levensgroot schaakbord uitgebeeld. Ieder jaar in september staat Marostica in het teken van het schaken. Op de even jaren staat het hele stadje op haar kop want dan wordt hier een historisch schaakspektakel opgevoerd waaraan meer dan 500 mensen meedoen. Op de oneven jaren is er een internationaal schaaktoernooi.

Liefdesgeschiedenis
De schaaktraditie is voortgekomen uit een plaatselijke liefdesgeschiedenis die dankzij een spelletje schaak niet op een bloedbad uitliep. We gaan terug naar het jaar 1454 waarin de jonge edelen Rinaldo d’Angarono en Vieri da Vallonara allebei verliefd worden op de mooie Lionora, dochter van de kasteelheer van Marostica. En zoals het in die tijd ging: ze dagen elkaar uit voor een duel. Maar de kasteelheer verbiedt het duel en komt met een ander voorstel. De twee moeten tegen elkaar schaken. Wie wint krijg Lionora, wie verliest krijgt haar zuster Oldrada (die ook mooi is).

Feestdag
De dag dat de verliefde jongemannen de partij zullen spelen, zal een groot feest worden aangericht. Ze zullen met levende stukken spelen in aanwezigheid van de familie van de kasteelheer, het hele hof, de adel uit de omgeving en het volk. Om ieder treffen tussen beide partijen te voorkomen laat de kasteelheer ook zijn soldaten opdraven, bewapend en wel. Boogschutters, hellebaardiers, kruisboogschutters, infanteristen, cavaleristen, presenteren zich en dat allemaal begeleid door muziek en dans en in het licht van fakkels en kaarsen. Vieri wint de partij tot grote blijdschap van iedereen, want het was een openbaar geheim dat Lionora al een tijdje verliefd op hem was.

Spektakel
Sindsdien wordt dit hele spektakel om het andere jaar in Marostica opnieuw opgevoerd. De halve bevolking doet eraan mee. Er wordt ook echt een partij schaak gespeeld. Daarvoor wordt een beroemde schaakpartij uitgezocht en die wordt nagespeeld. Vorig jaar was het een partij uit 1866 van de Duitse schaker Schlechter.

Schaaktoernooi
Echte serieuze schakers kunnen misschien beter tijdens de oneven jaren naar Marostica komen want dan wordt hier altijd ook in september een echt schaaktoernooi gehouden waar schaakmeesters uit heel Europa aan meedoen. Dus dit jaar, wat oneven is, is er weer een gewoon schaaktoernooi, en in 2014 zal het grootse folkloristische spektakel op 12,13 en 14 september worden opgevoerd. De sfeer van ridders en prinsessen past ook wel een beetje bij het plaatsje. Als je in de auto komt aanrijden, zie je Marostica al van verre tegen een heuvel liggen. Je ziet haar kastelen, haar torens en de middeleeuwse muur, die door het landschap naar boven loopt.

Kasteel
Het kasteel van Marostica dateert uit de 13e eeuw en is nog helemaal in originele staat. Als ik naar binnen wil gaan, is net een vijftigtal kinderen met hun onderwijzeressen me voor. Eén van de juffrouwen vertelt het verhaal van de mooie Lionora, de kinderen luisteren ademloos. Ik ga helemaal naar boven en kan dan langs de muur lopen en tussen de kantelen door naar het plein beneden kijken. Als ik later op een terrasje zit, zie ik hoe op het schaakbord op de piazza een schoolfoto wordt gemaakt.

Schaakspelen
Als ik later het hele plaatsje afstruin voor cadeautjes merk ik dat de winkels ruim gesorteerd zijn in schaakspelen. Van luxe uitvoeringen tot zakschaakspelletjes. Helaas zijn degenen voor wie ik iets wil meebrengen toevallig geen schakers. Dus ik heb een probleem....


Image 1Marostica