B A R G A
voorjaar 2013
De hoteleigenaar en ik worden het aanvankelijk niet eens over de prijs van de kamer. Ik loop boos weg, hij haalt me in. “Mevrouw, ik behandel iedere kamer alsof die van m’n dochter is, 65 euro en lager ga ik niet.” Ik doe nog even vergelijkend warenonderzoek maar hotel Alpino heeft zoveel voordelen dat ik zwicht.
De volgende ochtend is het alweer prachtig weer. Ik sta op het balkon van mijn iets te dure kamer en kijk uit over de Garfagnana. Een lieflijke groene landstreek in het noorden van Toscane die in Nederland minder bekend is. De Alpe Apuane tekenen zich scherp af tegen de blauwe lucht. De oude burcht van Barga ligt op 400 meter hoogte.
Sprookjesboek
Barga is een stadje als uit een sprookjesboek. Het heeft een stadspoort in een muur met kantelen. Zodra je erdoor bent gelopen, slingeren de smalle straatjes zich omhoog en omlaag door het middeleeuwse centrum, hier en daar onderbroken door een pittoresk pleintje met een terras.
Het is zondagochtend en onder daverend klokkengebeier laat ik me gedwee naar de Dom leiden die op het hoogste punt ligt en in later eeuwen is voorzien van een toren.
Della Robbia
In de Dom is werk te zien van de terracotta kunstenaar Andrea della Robbia. In de rechterkapel vind ik twee, door de blauwwitte kleur, zo herkenbare terracotta sculpturen van Di Robbia.
De kleuren werden in het terracotta meegebakken, volgens een geheim recept, dat de familie Della Robbia lang voor zichzelf kon houden. Het mooiste werk van Della Robbia vind je in Barga in het Convento Di San Francesco en in de Chiesa St. Elisabetta.
Florence
De eerste documenten over Barga doken op in de 7e eeuw, toen de Longobarden dit gebied beheersten. Toen was Barga al een belangrijk doorvoerpunt van de handel uit de Povlakte over de Apennijnen naar het zuiden. Daarom
probeerden Lucca, Pisa en Modena het stadje eeuwenlang te veroveren. Tenslotte riep Barga de bescherming in van Florence en werd het in 1341 Florentijns gebied.
Massa-emigratie
Als dank hoefde Barga Florence geen belasting te betalen en floreerde de stad als nooit tevoren. Daar kwam een eind aan bij de Italiaanse eenwording in 1860. De handel stortte volledig in.
Gevolg was massale emigratie naar……Schotland. Doordat de eerste emigranten het daar goed getroffen hadden, volgden anderen snel hun voorbeeld. Tot op de dag van vandaag is deze Schotse invloed merkbaar in Barga.
De Schotten uit Barga komen iedere zomer terug en hebben hier vaak ook een tweede huis.
Schotse bruiloft
“In de zomer heb je hier iedere zaterdag wel een Schotse bruiloft” vertelt het meisje van het toeristenbureau. “De bruidegom draagt dan een quilt en het bruidspaar wordt begeleid door doedelzakmuziek.”
Ook worden er doedelzakconcerten gehouden en vorig jaar was er voor het eerst een ‘fish and ships’ festival. Bijkomend voordeel is dat hier veel beter Engels wordt gesproken dan elders in Italië.
Barga is bekend om zijn vele culturele festivals. In de zomer zijn dat het opera-festival in juli en het jazz-festival in augustus.
Wandel- en fietsroutes
Als ik later door de Garfagnana naar Modena rijd, valt me opnieuw op hoe mooi deze streek is. Groen, heuvelachtig met daarin pastelkleurige dorpjes die bruisen van leven.
Fietsen of wandelen in dit gebied moet een feest zijn, ook omdat er de laatste jaren veel routes zijn uitgezet.
Behalve Barga bieden ook het nabije Castelnuovo di Garfagnana en Bagni di Lucca veel cultuur.
In het nabije Coreglia Antelminella is een camping die door Nederlanders wordt gerund.
Aan te bevelen hotel:
Hotel Alpino, Via G. Pascoli 41, Barga
Barga